Начало Сфера Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
5182
България

Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна

Ястията чак-чак и зур белиш от Волжка България ще имат възможност да опитат варненци по време на предстоящото пето издание на празника на плодородието "Сабантуй", организиран от сдружение „Волжки българи“.Фестивалът ще се проведе край Варна в края на тази седмица.

| 26 Август 2025, 14:55 ч.
Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
Снимка © БТА

Ястията чак-чак и зур белиш от Волжка България ще имат възможност да опитат варненци по време на предстоящото пето издание на празника на плодородието "Сабантуй", организиран от сдружение „Волжки българи“. Фестивалът ще се проведе край Варна в края на тази седмица. Ястията на волжките българи ще бъдат приготвени от Албина Фасхеева от гр. Казан, която е шеф-готвач, член на Гилдията на готвачите в Република Татарстан и има свое студио за татарска кухня. Фасхеева каза, че е учила в Казан. Макар че голямата любов е кулинарията, първоначално е завършила икономика. След това обаче животът се променя и днес тя има възможност да работи това, което наистина обича. Посочва, че готви от 6-годишна, като е помагала на баба си, от която се е учила на кулинарни тънкости. Сега нейна основна цел е да популяризира и развива националната кухня, да предава на традициите на младите хора. Това е причината да работи много активно с деца на различна възраст. Кухнята въплъщава духа на народа, разказва за историята, за традициите, за характера на страната, посочи Фасхеева.

В подкрепа на лечението на бебе Иван Младежкият парламент в Ямбол организира

Пловдивският апелативен съд увеличи от 15 на 17 години лишаване от свобода на

Противопожарните екипи в Русе са потушили 100 пожара от началото на отоплител

Не съм празнувала Коледа и като дете, вълнувам се. Тук всички са много добри

В присъствието на своите командири, колеги, близки и роднини 83-ма новоназнач

Чак-чак разкрива историята на Волжка България, смята Фасхеева. Легендата разказва, че този десерт е сътворен преди векове, покрай сватбата на сина на един от хановете. Владетелят искал да покани хора от всички краища на страната, само че не знаел какво ястие да им изпрати, за да ги привлече. Извикал готвачите, но никой от тях не успял да измисли нищо, което да не се разваля бързо. Тогава жената на един пастир решила проблема. Тя предложила простичка рецепта, направила тесто, разтопила краве масло, накъсала тестото на малки парченца, изпържила ги, а после ги заляла с мед. Тъй като медът е натурален консервант, той осигурява на чак-чак годност до 3 месеца, обясни Фасхеева. А за това време бързоходците на хана имали възможност да поканят мало и голямо на сватбата на сина му, да дойдат да видят чудесата на Волжка България. Чак-чак е натоварен с много символика, посочи Фасхеева и уточни, че и до днес с него се посрещат скъпи гости, освен това малките парчета са и знак за единство, за обединение.

Другото ястие, което Фасхеева и нейният екип ще представят пред варненци, е очкочмак – буквален превод “три ъгъла“. Ястието е от маслено тесто с плънка от ситно нарязани телешко месо, картофи и лук, което се пече на фурна. Храната във Волжка България е била простичка, но много питателна, защото хората са работели много и са имали нужда от енергия, каза Фасхеева. По думите една от най-разпространените супи и до днес е токмач, която ние знаем като пилешка супа, а в нейната родина се приготвя с кокоше месо. Според шеф готвача обаче това ястие е своеобразен изпит за младите жени, бъдещи снахи. В токмач се слага ръчно приготвено фиде, точат се кори, които тук се ползват за баница, а там – се режат на тънки пръчици, посочи Фасхеева. Колкото по-тънко е разточена кората, толкова по-добра ще е снахата, с усмивка допълни шеф готвачът. Тя не каза дали в Татарастан има много неомъжени жени, но с гордост отбеляза, че нейните ученици, макар и в крехка възраст, се справят майсторски с точенето.

За свое любимо ястие Фасхеева посочи зур белиш – голям пирог, чиято плънка може да е от телешко, кокоше, или още по-добре от гъше месо. Това е семейно блюдо, каза шеф готвачът, която има личен рекорд с приготвянето на огромен зур белиш. По думите в домашни условия пирогът се приготвя в тава, която се поставя в средата на масата. Честта да нареже зур белиш се пада на бащата в семейството. А всички са най-доволни, ако ястието е приготвено в пещ – така, както са го правили предците.

Съветниците в Никопол ще гласуват предложение за кандидатстване на Общината с

Общинският съвет в Котел проведе последното за годината заседание, на което б

Общо 18 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната, с

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
От 1 януари ще има възможност за допълнителна карта за нощния транспорт в София за три евро на месец и 30 евро на година
Нощният транспорт в София става по-достъпен от 1 януари 2026 г., съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) на официалната си фейсбук страница. Пътниците с дългосрочни абонамен ...
Домашният социален патронаж в Харманли изпрати коледни пакети до 380 потребители
Общо 380 потребители на Домашния социален патронаж в Харманли са получили в седмицата за Коледа хранителни пакети от екипа на услугата, съобщиха от пресцентъра на общинската админи ...
България предложи спешни доставки на мазут за Република Северна Македония заради затруднения в доставките на горива
България предложи спешни доставки на котелно гориво (мазут) за Република Северна Македония във връзка с обявеното там извънредно положение заради затруднения в доставките на енерго ...
При катастрофи в страната през изминалото денонощие са пострадали 18 души, няма загинали
Общо 18 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната, съобщиха от МВР на сайта си. За изминалите 24 часа са станали 12 катастрофи, няма загинали.  В Софи ...
Общинският съвет в Панагюрище реши да се засили контрола върху качеството водата след подаден сигнал за нерегламентирано депониране на отпадъци
На днешното си извънредно заседание, което включваше една точка, Общинският съвет в Панагюрище взе решение да се изискат изследвания на качеството на водата след разпространена инф ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Общо 22 водачи са установени да шофират след употреба на алкохол, а девет - под въздействие на наркотици за ден
Общо 22 водачи са установени да шофират след употреба на алкохол в рамките на изминалия ден. Това съобщи на сайта си Министерството на вътрешните работи (МВР) относно специализиран ...
Сняг вали на проходите Петрохан и Витиня, пътните настилки в страната са предимно мокри, на места - частично заледени, информират от АПИ
Пътните настилки са предимно мокри, частично заледени по усойните места, но проходими при зимни условия. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) относно състояни ...
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” отново е включен в енергийната система на страната
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” бе включен в електроенергийната система на страната днес в 11:22 часа. Това съобщиха от пресцентъра на централата. Съгласно изискванията на ...
От 1 януари ще има възможност за допълнителна карта за нощния транспорт в София за три евро на месец и 30 евро на година
Нощният транспорт в София става по-достъпен от 1 януари 2026 г., съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) на официалната си фейсбук страница. Пътниците с дългосрочни абонамен ...
Заради изтегляне на тежкотоварен камион е ограничено движението по пътя Велико Търново-Гурково при разклона за село Радковци
Ограничено е движението по пътя Велико Търново - Гурково при разклона за с. Радковци заради изтегляне на тежкотоварен автомобил, съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура". Трафи ...
Тикер в 20:06 ч.
Общо 22 водачи са установени да шофират след употреба на алкохол в рамките на из ...
Начало Сфера
5182
България

Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна

Ястията чак-чак и зур белиш от Волжка България ще имат възможност да опитат варненци по време на предстоящото пето издание на празника на плодородието "Сабантуй", организиран от сдружение „Волжки българи“.Фестивалът ще се проведе край Варна в края на тази седмица.

| 26 Август 2025, 14:55 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
Снимка © БТА

Ястията чак-чак и зур белиш от Волжка България ще имат възможност да опитат варненци по време на предстоящото пето издание на празника на плодородието "Сабантуй", организиран от сдружение „Волжки българи“. Фестивалът ще се проведе край Варна в края на тази седмица. Ястията на волжките българи ще бъдат приготвени от Албина Фасхеева от гр. Казан, която е шеф-готвач, член на Гилдията на готвачите в Република Татарстан и има свое студио за татарска кухня. Фасхеева каза, че е учила в Казан. Макар че голямата любов е кулинарията, първоначално е завършила икономика. След това обаче животът се променя и днес тя има възможност да работи това, което наистина обича. Посочва, че готви от 6-годишна, като е помагала на баба си, от която се е учила на кулинарни тънкости. Сега нейна основна цел е да популяризира и развива националната кухня, да предава на традициите на младите хора. Това е причината да работи много активно с деца на различна възраст. Кухнята въплъщава духа на народа, разказва за историята, за традициите, за характера на страната, посочи Фасхеева.

Чак-чак разкрива историята на Волжка България, смята Фасхеева. Легендата разказва, че този десерт е сътворен преди векове, покрай сватбата на сина на един от хановете. Владетелят искал да покани хора от всички краища на страната, само че не знаел какво ястие да им изпрати, за да ги привлече. Извикал готвачите, но никой от тях не успял да измисли нищо, което да не се разваля бързо. Тогава жената на един пастир решила проблема. Тя предложила простичка рецепта, направила тесто, разтопила краве масло, накъсала тестото на малки парченца, изпържила ги, а после ги заляла с мед. Тъй като медът е натурален консервант, той осигурява на чак-чак годност до 3 месеца, обясни Фасхеева. А за това време бързоходците на хана имали възможност да поканят мало и голямо на сватбата на сина му, да дойдат да видят чудесата на Волжка България. Чак-чак е натоварен с много символика, посочи Фасхеева и уточни, че и до днес с него се посрещат скъпи гости, освен това малките парчета са и знак за единство, за обединение.

Другото ястие, което Фасхеева и нейният екип ще представят пред варненци, е очкочмак – буквален превод “три ъгъла“. Ястието е от маслено тесто с плънка от ситно нарязани телешко месо, картофи и лук, което се пече на фурна. Храната във Волжка България е била простичка, но много питателна, защото хората са работели много и са имали нужда от енергия, каза Фасхеева. По думите една от най-разпространените супи и до днес е токмач, която ние знаем като пилешка супа, а в нейната родина се приготвя с кокоше месо. Според шеф готвача обаче това ястие е своеобразен изпит за младите жени, бъдещи снахи. В токмач се слага ръчно приготвено фиде, точат се кори, които тук се ползват за баница, а там – се режат на тънки пръчици, посочи Фасхеева. Колкото по-тънко е разточена кората, толкова по-добра ще е снахата, с усмивка допълни шеф готвачът. Тя не каза дали в Татарастан има много неомъжени жени, но с гордост отбеляза, че нейните ученици, макар и в крехка възраст, се справят майсторски с точенето.

За свое любимо ястие Фасхеева посочи зур белиш – голям пирог, чиято плънка може да е от телешко, кокоше, или още по-добре от гъше месо. Това е семейно блюдо, каза шеф готвачът, която има личен рекорд с приготвянето на огромен зур белиш. По думите в домашни условия пирогът се приготвя в тава, която се поставя в средата на масата. Честта да нареже зур белиш се пада на бащата в семейството. А всички са най-доволни, ако ястието е приготвено в пещ – така, както са го правили предците.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
От 1 януари ще има възможност за допълнителна карта за нощния транспорт в София за три евро на месец и 30 евро на година
Домашният социален патронаж в Харманли изпрати коледни пакети до 380 потребители
България предложи спешни доставки на мазут за Република Северна Македония заради затруднения в доставките на горива
При катастрофи в страната през изминалото денонощие са пострадали 18 души, няма загинали
Общинският съвет в Панагюрище реши да се засили контрола върху качеството водата след подаден сигнал за нерегламентирано депониране на отпадъци
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Декември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Общо 22 водачи са установени да шофират след употреба на алкохол, а девет - под въздействие на наркотици за ден
Основна линия
Сняг вали на проходите Петрохан и Витиня, пътните настилки в страната са предимно мокри, на места - частично заледени, информират от АПИ
Сфера
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” отново е включен в енергийната система на страната
В детайли
От 1 януари ще има възможност за допълнителна карта за нощния транспорт в София за три евро на месец и 30 евро на година
Контекст
Заради изтегляне на тежкотоварен камион е ограничено движението по пътя Велико Търново-Гурково при разклона за село Радковци
Сфера
Зоните за паркиране в София са безплатни в празничните дни
Основна линия
Танцуващите коледари от Ямбол пазят и съхраняват уникалната за България традиция на коледарския буенек
Сфера
Коледна пясъчна скулптура на Богородица с Младенеца, направена от 10 тона пясък, краси центъра на Бургас
На преден план
Традиционното велосипедно шествие „Коледа на колела", организирано от велоклуб „Илчов баир", се състоя в Шумен
Местен фокус
Прогноза за времето на 25 Декември (Четвъртък) и следващите дни
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.