Начало Местен фокус Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
202
България

Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна

Ястията чак-чак и зур белиш от Волжка България ще имат възможност да опитат варненци по време на предстоящото пето издание на празника на плодородието "Сабантуй", организиран от сдружение „Волжки българи“.Фестивалът ще се проведе край Варна в края на тази седмица.

| 26 Август 2025, 14:55 ч.
Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
Снимка © БТА

Ястията чак-чак и зур белиш от Волжка България ще имат възможност да опитат варненци по време на предстоящото пето издание на празника на плодородието "Сабантуй", организиран от сдружение „Волжки българи“. Фестивалът ще се проведе край Варна в края на тази седмица. Ястията на волжките българи ще бъдат приготвени от Албина Фасхеева от гр. Казан, която е шеф-готвач, член на Гилдията на готвачите в Република Татарстан и има свое студио за татарска кухня. Фасхеева каза, че е учила в Казан. Макар че голямата любов е кулинарията, първоначално е завършила икономика. След това обаче животът се променя и днес тя има възможност да работи това, което наистина обича. Посочва, че готви от 6-годишна, като е помагала на баба си, от която се е учила на кулинарни тънкости. Сега нейна основна цел е да популяризира и развива националната кухня, да предава на традициите на младите хора. Това е причината да работи много активно с деца на различна възраст. Кухнята въплъщава духа на народа, разказва за историята, за традициите, за характера на страната, посочи Фасхеева.

Огнище на заболяването шарка по дребните преживни животни е регистрирано на т

Образувани са две досъдебни производства през последното денонощие, след сигн

Незаконно присъединена към водоснабдителната мрежа кравеферма в село Каравело

"ЗММ-Сливен" АД търси инженерни кадри и технически специалисти. За конструкто

Обществената поръчка за ремонт на социалния дом в Твърдица е прекратена, тъй

Чак-чак разкрива историята на Волжка България, смята Фасхеева. Легендата разказва, че този десерт е сътворен преди векове, покрай сватбата на сина на един от хановете. Владетелят искал да покани хора от всички краища на страната, само че не знаел какво ястие да им изпрати, за да ги привлече. Извикал готвачите, но никой от тях не успял да измисли нищо, което да не се разваля бързо. Тогава жената на един пастир решила проблема. Тя предложила простичка рецепта, направила тесто, разтопила краве масло, накъсала тестото на малки парченца, изпържила ги, а после ги заляла с мед. Тъй като медът е натурален консервант, той осигурява на чак-чак годност до 3 месеца, обясни Фасхеева. А за това време бързоходците на хана имали възможност да поканят мало и голямо на сватбата на сина му, да дойдат да видят чудесата на Волжка България. Чак-чак е натоварен с много символика, посочи Фасхеева и уточни, че и до днес с него се посрещат скъпи гости, освен това малките парчета са и знак за единство, за обединение.

Другото ястие, което Фасхеева и нейният екип ще представят пред варненци, е очкочмак – буквален превод “три ъгъла“. Ястието е от маслено тесто с плънка от ситно нарязани телешко месо, картофи и лук, което се пече на фурна. Храната във Волжка България е била простичка, но много питателна, защото хората са работели много и са имали нужда от енергия, каза Фасхеева. По думите една от най-разпространените супи и до днес е токмач, която ние знаем като пилешка супа, а в нейната родина се приготвя с кокоше месо. Според шеф готвача обаче това ястие е своеобразен изпит за младите жени, бъдещи снахи. В токмач се слага ръчно приготвено фиде, точат се кори, които тук се ползват за баница, а там – се режат на тънки пръчици, посочи Фасхеева. Колкото по-тънко е разточена кората, толкова по-добра ще е снахата, с усмивка допълни шеф готвачът. Тя не каза дали в Татарастан има много неомъжени жени, но с гордост отбеляза, че нейните ученици, макар и в крехка възраст, се справят майсторски с точенето.

За свое любимо ястие Фасхеева посочи зур белиш – голям пирог, чиято плънка може да е от телешко, кокоше, или още по-добре от гъше месо. Това е семейно блюдо, каза шеф готвачът, която има личен рекорд с приготвянето на огромен зур белиш. По думите в домашни условия пирогът се приготвя в тава, която се поставя в средата на масата. Честта да нареже зур белиш се пада на бащата в семейството. А всички са най-доволни, ако ястието е приготвено в пещ – така, както са го правили предците.

Спасен е капитан на обърнала се в морето яхта край Северния плаж в Бургас. То

Украинската общност в Пловдив отбеляза днес Деня на независимостта на Украйна

Временно движението по път III-8606 Пловдив – Брестник /при км 1/ се ос

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Окръжният съд в Хасково потвърди решение от първа инстанция за дисциплинарното уволнение на кметски наместник
Състав на окръжния съд в Хасково е потвърдил решение от първа инстанция за дисциплинарно уволнение на бившия кметския наместник в кв. „Република“ в областния град Огнян ...
Община Силистра закупи ново оборудване за нуждите на местния Домашен социален патронаж
Община Силистра закупи нови енергоспестяващо кухненски уреди за нуждите на местния Домашен социален патронаж. Това съобщиха от администрацията. Новите придобивки са на стойност ок ...
Главен инспектор Теодор Милков е новият заместник-директор на Областната дирекция на МВР в Разград
Досегашният началник на Районното управление в Лозница главен инспектор Теодор Милков е временно преназначен на ръководната длъжност заместник-директор в Областната дирекция (ОД) н ...
Община Враца получава финансиране за ремонт на закрития басейн
Община Враца получава 1,1 млн. лв. за ремонтните дейноста на общинския басейн, стана известно на сесията на Общинския съвет. В докладна кметът Калин Каменов казва, че в средата на ...
Община Враца да кандидатства за кредит от фонд ФЛАГ за 729 576 лв. за модернизация на Дома за стари хора „Зора“, одобриха общинските съветници
Община Враца да кандидатства за краткосрочен кредит от Фонд ФЛАГ за 729 576 лв. за модернизация на Дома за стари хора „Зора“, одобриха общинските съветници на редовно п ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Окръжна прокуратура – Велико Търново ще иска задържане под стража за младеж, запалил баща си
Днес под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново е образувано досъдебно производство във връзка с извършен палеж в жилище в стражишкото село Сушица, при който са постра ...
Спукан е газопровод при ремонтни дейности на бул. "Кукленско шосе" в Пловдив, съобщиха от полицията
Спукан е газопровод при ремонтни дейности на бул. "Кукленско шосе" в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. При  ремонт на източното платно на булева ...
Ако премиерът ми поиска оставката, бих я подал
Ако премиерът ми поиска оставката, бих я подал, каза пред журналисти в Плевен областният управител Николай Абрашев.  По рано днес премиерът Росен Желязков заяви, че дава много ...
Кметът на София ще бъде част от делегацията на Eurocities, която ще посети Истанбул в подкрепа на арестувания бивш кмет Екрем Имамоглу
Кметът на София Васил Терзиев ще бъде част от делегацията на мрежата от големи европейски граводе Eurocities, която тази седмица ще посети Истанбул, за да покаже подкрепата си за б ...
Българската агенция по безопасност на храните удължава мерките срещу шарка по овцете и козите в област Пловдив
В област Пловдив епизоотичната обстановка остава усложнена по отношение на заболяването шарка по овцете и козите. С цел овладяване и недопускане на по-нататъшното разпространение Б ...
Тикер в 17:23 ч.
Днес под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново е образувано досъде ...
Начало Местен фокус
202
България

Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна

Ястията чак-чак и зур белиш от Волжка България ще имат възможност да опитат варненци по време на предстоящото пето издание на празника на плодородието "Сабантуй", организиран от сдружение „Волжки българи“.Фестивалът ще се проведе край Варна в края на тази седмица.

| 26 Август 2025, 14:55 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
Снимка © БТА

Ястията чак-чак и зур белиш от Волжка България ще имат възможност да опитат варненци по време на предстоящото пето издание на празника на плодородието "Сабантуй", организиран от сдружение „Волжки българи“. Фестивалът ще се проведе край Варна в края на тази седмица. Ястията на волжките българи ще бъдат приготвени от Албина Фасхеева от гр. Казан, която е шеф-готвач, член на Гилдията на готвачите в Република Татарстан и има свое студио за татарска кухня. Фасхеева каза, че е учила в Казан. Макар че голямата любов е кулинарията, първоначално е завършила икономика. След това обаче животът се променя и днес тя има възможност да работи това, което наистина обича. Посочва, че готви от 6-годишна, като е помагала на баба си, от която се е учила на кулинарни тънкости. Сега нейна основна цел е да популяризира и развива националната кухня, да предава на традициите на младите хора. Това е причината да работи много активно с деца на различна възраст. Кухнята въплъщава духа на народа, разказва за историята, за традициите, за характера на страната, посочи Фасхеева.

Чак-чак разкрива историята на Волжка България, смята Фасхеева. Легендата разказва, че този десерт е сътворен преди векове, покрай сватбата на сина на един от хановете. Владетелят искал да покани хора от всички краища на страната, само че не знаел какво ястие да им изпрати, за да ги привлече. Извикал готвачите, но никой от тях не успял да измисли нищо, което да не се разваля бързо. Тогава жената на един пастир решила проблема. Тя предложила простичка рецепта, направила тесто, разтопила краве масло, накъсала тестото на малки парченца, изпържила ги, а после ги заляла с мед. Тъй като медът е натурален консервант, той осигурява на чак-чак годност до 3 месеца, обясни Фасхеева. А за това време бързоходците на хана имали възможност да поканят мало и голямо на сватбата на сина му, да дойдат да видят чудесата на Волжка България. Чак-чак е натоварен с много символика, посочи Фасхеева и уточни, че и до днес с него се посрещат скъпи гости, освен това малките парчета са и знак за единство, за обединение.

Другото ястие, което Фасхеева и нейният екип ще представят пред варненци, е очкочмак – буквален превод “три ъгъла“. Ястието е от маслено тесто с плънка от ситно нарязани телешко месо, картофи и лук, което се пече на фурна. Храната във Волжка България е била простичка, но много питателна, защото хората са работели много и са имали нужда от енергия, каза Фасхеева. По думите една от най-разпространените супи и до днес е токмач, която ние знаем като пилешка супа, а в нейната родина се приготвя с кокоше месо. Според шеф готвача обаче това ястие е своеобразен изпит за младите жени, бъдещи снахи. В токмач се слага ръчно приготвено фиде, точат се кори, които тук се ползват за баница, а там – се режат на тънки пръчици, посочи Фасхеева. Колкото по-тънко е разточена кората, толкова по-добра ще е снахата, с усмивка допълни шеф готвачът. Тя не каза дали в Татарастан има много неомъжени жени, но с гордост отбеляза, че нейните ученици, макар и в крехка възраст, се справят майсторски с точенето.

За свое любимо ястие Фасхеева посочи зур белиш – голям пирог, чиято плънка може да е от телешко, кокоше, или още по-добре от гъше месо. Това е семейно блюдо, каза шеф готвачът, която има личен рекорд с приготвянето на огромен зур белиш. По думите в домашни условия пирогът се приготвя в тава, която се поставя в средата на масата. Честта да нареже зур белиш се пада на бащата в семейството. А всички са най-доволни, ако ястието е приготвено в пещ – така, както са го правили предците.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Окръжният съд в Хасково потвърди решение от първа инстанция за дисциплинарното уволнение на кметски наместник
Община Силистра закупи ново оборудване за нуждите на местния Домашен социален патронаж
Главен инспектор Теодор Милков е новият заместник-директор на Областната дирекция на МВР в Разград
Община Враца получава финансиране за ремонт на закрития басейн
Община Враца да кандидатства за кредит от фонд ФЛАГ за 729 576 лв. за модернизация на Дома за стари хора „Зора“, одобриха общинските съветници
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Август
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Окръжна прокуратура – Велико Търново ще иска задържане под стража за младеж, запалил баща си
Сфера
Спукан е газопровод при ремонтни дейности на бул. "Кукленско шосе" в Пловдив, съобщиха от полицията
Местен фокус
Ако премиерът ми поиска оставката, бих я подал
Основна линия
Кметът на София ще бъде част от делегацията на Eurocities, която ще посети Истанбул в подкрепа на арестувания бивш кмет Екрем Имамоглу
Сфера
Българската агенция по безопасност на храните удължава мерките срещу шарка по овцете и козите в област Пловдив
Местен фокус
Общинските съветници в Разград приеха програма за намаляване на риска от бедствия за период от пет години
Контекст
Изменения на наредби във връзка с въвеждането на еврото гласуваха общинските съветници в Разград
На преден план
Марияна Вълчева положи клетва като общински съветник в Разград
Сфера
Община Панагюрище започва четвърта за тази година обработка на терени и обекти срещу кърлежи и комари
Контекст
АПИ ремонтира пътни участъци в община Карлово
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.