Начало Контекст Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
5172
България

Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна

Ястията чак-чак и зур белиш от Волжка България ще имат възможност да опитат варненци по време на предстоящото пето издание на празника на плодородието "Сабантуй", организиран от сдружение „Волжки българи“.Фестивалът ще се проведе край Варна в края на тази седмица.

| 26 Август 2025, 14:55 ч.
Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
Снимка © БТА

Ястията чак-чак и зур белиш от Волжка България ще имат възможност да опитат варненци по време на предстоящото пето издание на празника на плодородието "Сабантуй", организиран от сдружение „Волжки българи“. Фестивалът ще се проведе край Варна в края на тази седмица. Ястията на волжките българи ще бъдат приготвени от Албина Фасхеева от гр. Казан, която е шеф-готвач, член на Гилдията на готвачите в Република Татарстан и има свое студио за татарска кухня. Фасхеева каза, че е учила в Казан. Макар че голямата любов е кулинарията, първоначално е завършила икономика. След това обаче животът се променя и днес тя има възможност да работи това, което наистина обича. Посочва, че готви от 6-годишна, като е помагала на баба си, от която се е учила на кулинарни тънкости. Сега нейна основна цел е да популяризира и развива националната кухня, да предава на традициите на младите хора. Това е причината да работи много активно с деца на различна възраст. Кухнята въплъщава духа на народа, разказва за историята, за традициите, за характера на страната, посочи Фасхеева.

Мъж на 36 години от Петрич е задържан заради притежание на наркотици, съобщих

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в откриването на XXIII Национална на

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за Държавн

Един човек е загинал, а 22-ма са ранени при 19 тежки катастрофи в страната пр

Община Бяла да кандидатства с проект по Националната програма за споделено фи

Чак-чак разкрива историята на Волжка България, смята Фасхеева. Легендата разказва, че този десерт е сътворен преди векове, покрай сватбата на сина на един от хановете. Владетелят искал да покани хора от всички краища на страната, само че не знаел какво ястие да им изпрати, за да ги привлече. Извикал готвачите, но никой от тях не успял да измисли нищо, което да не се разваля бързо. Тогава жената на един пастир решила проблема. Тя предложила простичка рецепта, направила тесто, разтопила краве масло, накъсала тестото на малки парченца, изпържила ги, а после ги заляла с мед. Тъй като медът е натурален консервант, той осигурява на чак-чак годност до 3 месеца, обясни Фасхеева. А за това време бързоходците на хана имали възможност да поканят мало и голямо на сватбата на сина му, да дойдат да видят чудесата на Волжка България. Чак-чак е натоварен с много символика, посочи Фасхеева и уточни, че и до днес с него се посрещат скъпи гости, освен това малките парчета са и знак за единство, за обединение.

Другото ястие, което Фасхеева и нейният екип ще представят пред варненци, е очкочмак – буквален превод “три ъгъла“. Ястието е от маслено тесто с плънка от ситно нарязани телешко месо, картофи и лук, което се пече на фурна. Храната във Волжка България е била простичка, но много питателна, защото хората са работели много и са имали нужда от енергия, каза Фасхеева. По думите една от най-разпространените супи и до днес е токмач, която ние знаем като пилешка супа, а в нейната родина се приготвя с кокоше месо. Според шеф готвача обаче това ястие е своеобразен изпит за младите жени, бъдещи снахи. В токмач се слага ръчно приготвено фиде, точат се кори, които тук се ползват за баница, а там – се режат на тънки пръчици, посочи Фасхеева. Колкото по-тънко е разточена кората, толкова по-добра ще е снахата, с усмивка допълни шеф готвачът. Тя не каза дали в Татарастан има много неомъжени жени, но с гордост отбеляза, че нейните ученици, макар и в крехка възраст, се справят майсторски с точенето.

За свое любимо ястие Фасхеева посочи зур белиш – голям пирог, чиято плънка може да е от телешко, кокоше, или още по-добре от гъше месо. Това е семейно блюдо, каза шеф готвачът, която има личен рекорд с приготвянето на огромен зур белиш. По думите в домашни условия пирогът се приготвя в тава, която се поставя в средата на масата. Честта да нареже зур белиш се пада на бащата в семейството. А всички са най-доволни, ако ястието е приготвено в пещ – така, както са го правили предците.

Световният ден за борба с инсулта – 29 октомври, се отбелязва от 2006 г

Единадесет точки ще разгледа Общинският съвет в Карнобат на днешното си засед

Парламентът да обсъди на първо четене промени в Закона за здравното осигурява

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Инспекцията по труда в Ловеч е констатирала 3800 нарушения от началото на годината до края на септември
Дирекция „Инспекция по труда” в Ловеч е констатирала 3800 нарушения при извършени 813 проверки от началото на годината до края на септември, съобщи на заседание на Обла ...
Регионалният културен институт в Кюстендил ще заработи от 1 януари
Регионалният културен институт в Кюстендил ще заработи от 1 януари, след одобрение от страна на държавата, съобщи в началото на днешното заседание на Общинския съвет кметът на Кюст ...
Парламентът забрани временно износа и вътреобщностните доставки до държави членки на ЕС на нефтопродукти, основно дизел и авиационно гориво
Народното събрание забрани временно износа и вътреобщностните доставки до държави членки на Европейския съюз (ЕС) на нефтопродукти, основно дизел и авиационно гориво. Решението беш ...
Фактът, че празнуваме Деня на народните будители, е доказателство за живия българския дух
Утре е Денят на народните будители и самият факт, че го празнуваме, е доказателство за живия български дух, заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко ...
Изграждат канализация в с. Куртово Конаре за 4,3 млн. лева, осигурени от държавния бюджет
Изгражда се канализация в с. Куртово Конаре за 4,3 млн. лева, осигурени от държавния бюджет, съгласно подписано споразумение с Министерството на регионалното развитие. Това съобщих ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Инспекцията по труда в Ловеч е констатирала 3800 нарушения от началото на годината до края на септември
Дирекция „Инспекция по труда” в Ловеч е констатирала 3800 нарушения при извършени 813 проверки от началото на годината до края на септември, съобщи на заседание на Обла ...
Ръст на катастрофите през изминалия есенно-зимен сезон отчетоха от сектор „Пътна полиция“ в Разград
Ръст на катастрофите през изминалия есенно-зимен сезон отчетоха от сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР в Разград. От първи ноември 2024 г. до края на ...
Експерти от КЗП и НАП посъветваха гражданите на Белоградчик при възможност да плащат с карти през месец януари 2026 година
Експерти от Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Националната агенция по проходите (НАП) посъветваха гражданите на Белоградчик при възможност да плащат с карти през месец я ...
Обмяната на левове в евро и връщането на ресто бяха сред въпросите, отправени към експерти в Медковец
При засилен интерес от страна на граждани и търговци премина днес инфомационната среща за въвеждане на еврото в село Медковец, център на едноименната община.  Информация за За ...
Общинският съвет в Алфатар даде съгласие да бъде поставен паметник на Христо Ботев в града
Общинският съвет в Алфатар даде съгласие да бъде поставен паметник на Христо Ботев в града. Това стана на днешното редовно заседание на съвета. Бюстът на поета-революционер ще бъде ...
Тикер в 15:33 ч.
Дирекция „Инспекция по труда” в Ловеч е констатирала 3800 нарушения ...
Начало Контекст
5172
България

Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна

Ястията чак-чак и зур белиш от Волжка България ще имат възможност да опитат варненци по време на предстоящото пето издание на празника на плодородието "Сабантуй", организиран от сдружение „Волжки българи“.Фестивалът ще се проведе край Варна в края на тази седмица.

| 26 Август 2025, 14:55 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
Чак-чак и зур белиш пренасят духа на Волжка България във Варна
Снимка © БТА

Ястията чак-чак и зур белиш от Волжка България ще имат възможност да опитат варненци по време на предстоящото пето издание на празника на плодородието "Сабантуй", организиран от сдружение „Волжки българи“. Фестивалът ще се проведе край Варна в края на тази седмица. Ястията на волжките българи ще бъдат приготвени от Албина Фасхеева от гр. Казан, която е шеф-готвач, член на Гилдията на готвачите в Република Татарстан и има свое студио за татарска кухня. Фасхеева каза, че е учила в Казан. Макар че голямата любов е кулинарията, първоначално е завършила икономика. След това обаче животът се променя и днес тя има възможност да работи това, което наистина обича. Посочва, че готви от 6-годишна, като е помагала на баба си, от която се е учила на кулинарни тънкости. Сега нейна основна цел е да популяризира и развива националната кухня, да предава на традициите на младите хора. Това е причината да работи много активно с деца на различна възраст. Кухнята въплъщава духа на народа, разказва за историята, за традициите, за характера на страната, посочи Фасхеева.

Чак-чак разкрива историята на Волжка България, смята Фасхеева. Легендата разказва, че този десерт е сътворен преди векове, покрай сватбата на сина на един от хановете. Владетелят искал да покани хора от всички краища на страната, само че не знаел какво ястие да им изпрати, за да ги привлече. Извикал готвачите, но никой от тях не успял да измисли нищо, което да не се разваля бързо. Тогава жената на един пастир решила проблема. Тя предложила простичка рецепта, направила тесто, разтопила краве масло, накъсала тестото на малки парченца, изпържила ги, а после ги заляла с мед. Тъй като медът е натурален консервант, той осигурява на чак-чак годност до 3 месеца, обясни Фасхеева. А за това време бързоходците на хана имали възможност да поканят мало и голямо на сватбата на сина му, да дойдат да видят чудесата на Волжка България. Чак-чак е натоварен с много символика, посочи Фасхеева и уточни, че и до днес с него се посрещат скъпи гости, освен това малките парчета са и знак за единство, за обединение.

Другото ястие, което Фасхеева и нейният екип ще представят пред варненци, е очкочмак – буквален превод “три ъгъла“. Ястието е от маслено тесто с плънка от ситно нарязани телешко месо, картофи и лук, което се пече на фурна. Храната във Волжка България е била простичка, но много питателна, защото хората са работели много и са имали нужда от енергия, каза Фасхеева. По думите една от най-разпространените супи и до днес е токмач, която ние знаем като пилешка супа, а в нейната родина се приготвя с кокоше месо. Според шеф готвача обаче това ястие е своеобразен изпит за младите жени, бъдещи снахи. В токмач се слага ръчно приготвено фиде, точат се кори, които тук се ползват за баница, а там – се режат на тънки пръчици, посочи Фасхеева. Колкото по-тънко е разточена кората, толкова по-добра ще е снахата, с усмивка допълни шеф готвачът. Тя не каза дали в Татарастан има много неомъжени жени, но с гордост отбеляза, че нейните ученици, макар и в крехка възраст, се справят майсторски с точенето.

За свое любимо ястие Фасхеева посочи зур белиш – голям пирог, чиято плънка може да е от телешко, кокоше, или още по-добре от гъше месо. Това е семейно блюдо, каза шеф готвачът, която има личен рекорд с приготвянето на огромен зур белиш. По думите в домашни условия пирогът се приготвя в тава, която се поставя в средата на масата. Честта да нареже зур белиш се пада на бащата в семейството. А всички са най-доволни, ако ястието е приготвено в пещ – така, както са го правили предците.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Инспекцията по труда в Ловеч е констатирала 3800 нарушения от началото на годината до края на септември
Регионалният културен институт в Кюстендил ще заработи от 1 януари
Парламентът забрани временно износа и вътреобщностните доставки до държави членки на ЕС на нефтопродукти, основно дизел и авиационно гориво
Фактът, че празнуваме Деня на народните будители, е доказателство за живия българския дух
Изграждат канализация в с. Куртово Конаре за 4,3 млн. лева, осигурени от държавния бюджет
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Инспекцията по труда в Ловеч е констатирала 3800 нарушения от началото на годината до края на септември
На преден план
Ръст на катастрофите през изминалия есенно-зимен сезон отчетоха от сектор „Пътна полиция“ в Разград
Контекст
Експерти от КЗП и НАП посъветваха гражданите на Белоградчик при възможност да плащат с карти през месец януари 2026 година
Местен фокус
Обмяната на левове в евро и връщането на ресто бяха сред въпросите, отправени към експерти в Медковец
Сфера
Общинският съвет в Алфатар даде съгласие да бъде поставен паметник на Христо Ботев в града
Основна линия
Вейпове и желирани бонбони със съдържание на психоактивно вещество са иззети при полицейска акция в Пловдив
В детайли
Регионалният културен институт в Кюстендил ще заработи от 1 януари
В детайли
Парламентът забрани временно износа и вътреобщностните доставки до държави членки на ЕС на нефтопродукти, основно дизел и авиационно гориво
Контекст
В област Перник се провежда акция „Пешеходец“, съобщиха от полицията
Основна линия
Общинските предприятия в Шумен почистват за Архангелова задушница, утре ще има допълнителни автобуси до Гробищния парк
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.